Aktiviteter Smögen

AKTIVITETER

Bad, klippor och hav20060606 1857s20060606 1854s

Smögen är kanske ändå mest uppskattat för sina salta bad och varma, runda granithällar. Smögen har normalt en av Sveriges mesta soldagar per år. Det sägs att även om det regnar i Kungshamn så skiner solen på Smögen.

Smögen bjuder på många badplatser på själva ön, men området bjuder också på oändliga möjligheter om man har möjlighet att ta sig ut till något av alla de skär som finns utanför Smögen.

Det går en färja från Smögenbryggan till Hållö flera gånger om dagen under hela sommarsäsongen. Det finns också möjlighet att hyra båt på Smögens marin.

Hållö20050818 IMG 0430s20050818 IMG 0425s

På Hållö finns en annan anrik historia om ön, en historia som i första hand handlar om öns fyrtorn. Fyrtornet sköttes tidigare manuellt, men är sedan ett antal automatiserad och istället för att fyrvaktaren bor på ön finns där nu ett vandrarhem som är öppet året runt, utpost Hållö.

Dykning

Smögen har ett utmärkt och färgrikt undervattensliv, ett av de bästa i Sverige. Dykningen är en riktig upplevelse längs kusten hel vägen upp längs kusten förbi Strömstad och Koster ända unpp till de norska fjordarna.
Om ni vill dyka så kontakta någon av de lokal dykcentran som finns (Kon-Tiki och Scorpius Diving Club).

Båda dykcentran har dykkurser, utflykter och butik.

Shopping

Smögen erbjuder också på mycket shopping, hela Smögenbryggan full. Där kan ni hitta det mesta från krims-krams till riktiga lyxbåtar. Mestadels säljs dock kläder och skor, samt (naturligtvis) GLASS.

Restauranger och pubar

På Smögen hittar du många restaurange och pubar, allt från hamburgare och pizza, till restuaranger med full á la carte. Det serveras kött, fisk, grekiskt,.....Det är bara att välja.

 

Nattklubbar

Både Smögen och Kungshamn bjuder tillsammans på ett bra utbud av nattklubbar.

Golf

Det finns möjlighet att spela golf, men banaorna ligger några mil bort.

Bangolf

Bangolf finns på Smögen, längst in vid bryggans slut, en trappa upp på berget. Där finns även kiosk.

Träning

En av de mest underbara träningsmetoderna i detta landskapet är naturligtvis att löpträna. Detta gör man bäst genom att springa ute på Sandö, som är den nordvästra landtungan av Smögen. Banan är 3,8 km lång fram och tillbaka. Vill man ha ett längre löpstråk så kan man ju alltid springa flera gånger.

Annars finns det också styrketräning både i Kungshamn och på Tumlaren i Väjern.

Det finns också vissa träningsaktiviteter på Smögens havsbad.

Promenader20050818 IMG 0370s

Det finns många möjligheter till underbara promenader. Att gå ut på Sandö är en av de mer populära aktiviteterna. Dä kan man bland annat hitta ett par dammar med olika typer av näckrosor som brukar blomma oerhört vackert.

En annan promenad som rekommenderas varmt är en rundvandring på Hållö, där det bland annat finns möjlighet att titta på jättegrytor och det berömda "Dansgolvet".

Massage

Det finns möjlighet till massage, dels på Tumlaren i Väjern och på Smögens havsbad.

Solarium

Det finns möjlighet till solarium på Tumlaren i väjern.

Spa

OM det nu skulle regna, så finns det möjligheter till ett avslappnande spa på Smögens havsbad.

Tennis

Smögen har en egen tennisklubb med en stor tennishall. Den har senare år hyrt ut för olika typer av försäljnng. Men klubben har kvar uthyrningen av utomhusbanorna som ligger ett par hundra meter från huset.

Ridning

Det har tidigare funnits möjlighet att hyra hästar för ridning timvis. Det är lite osäkert ifall denna möjlighet fortfarande existerar, men skulle det vara intressant, så slå oss en signal så skall vi se om vi kan få fram mer information.

Fiskauktioner20050818 IMG 0374s

På Smögen är det dagliga fiskauktioner, vilket har ett visst turistvärde. Det är inte alltid så lätt att se vem eller vad köparna bjuder på med sina ögonbrynshöjningar, eller andra signaler som de använder.

Det är väl värt en titt.

Fiske

Fisket är, som fritidsfiskare, naturligtvis fritt runtom på ön. Många ställer sig på klipporna längs den sydvästra delen på Smögen, som är fritt ut mot havet.

Fisketurer217 24S

Det avgår fisketurer för djuphavsfiske från Kungshamn. Det finns flera båtar som avgår med sommargäster, så ingen skall bli utan plats.

Krabbdiske

För de yngre förmågorna finns det ett stora möjligheter lycka och glädje genom krabbfiske. På nästan varje badplats så finns det något område med tång som är fulla med krabbor.

Skärgårdskryssning

På kvällen så finns det möjlighet att åka ut på en kortare skärgårskryssning åtföljt med räkor och dryck. Det finns ett par olika turer runt Smögen, så det gäller att välja rätt.

Sök bland bloggar